Followers

Thursday, July 30, 2009

Lite mer diskussionsfrågor

Bedömning på WT ,A och B prov är alltid föremål för diskussioner.
Vi har regler och rekommendationer, och så har vi tillämpning av desamma.

Tar upp två omdiskuterade ämnen för att höra vad ni tycker

PIP Hur mycket pip är okej? Hur mycket kostar det/ska det kosta att pipa på A- B-prov och C-prov? Var ligger ribban? Var i argumentsskalan ligger ni?

  • Äsch lite pip skadar inte. En riktig jakthund piper ibland, inte stör det jakten heller!
  • Mjaaa, inte i högre klasser i alla fall.
  • Det beror på vem som dömer. Man får välja "rätt" domare helt enkelt, någon lomhörd typ :-)
  • Det skall vara tyst som i kyrkan på högmässan

OSTADGA Halvknall, helknall, fot eller ej

  • Larvigt med alla "nya" krav på jaktproven. Vad har det med jakt eller egenskaper att göra?
  • Förutsättningen för arbetet är en fast och lugn hund vid sidan i alla lägen, redan från början
  • Vilken klass pratar vi om?
  • Riktiga jakthundar väntar inte på att skammat vilt hinner slå ner - men så kommer det hem också!

Tyck till lite - eller fundera lite i alla fall!

Wednesday, July 29, 2009

Efter två intensiva dagar i Östergötland











Hemma igen efter uppdrag av flatklubben Östergötland!
Skönt, för visst stämmer gamla tesen Borta bra men hemma bäst?
I dag skall allehanda pyssel ordnas, samtal ringas och räkningar betalas. Mitt på dagen kommer Kit och Christine från Norge för att visa upp sig. Ammi, Bert och Puma var ju här i söndags, och är Kit lik sin syster är jag kanonglad!

Annika skickade bilder på sin fina Meadowlark Ailie - de två verkar trivas förträffligt tillsammans. Alile gillar också att vara med på bild verkar det som!
Här kommer ett smakprov ur hennes fotoalbum!

Tuesday, July 28, 2009

Härliga dagar med goda vänner

I går hade vi träning för vänner och valpköpare, walk up i våra fina hagar. Vi körde unghundar på förmiddagen och de äldre på eftermiddagen.
Christel och Malin var här med sina hundar, Anna-Lena och Håkan, Lasse och Fixa, Karin med båda sina hundar, Sverker med Kenta och Tina med Fokus.Vår Katarina såklart med Tisslas syster Twiggy och så Susanne och Trulle såklart. Glömt nån?
Vi hade kanontrevligt och hundarna skötte sig utmärkt i det höga svåra gräset och alla tuvor och håligheter.
Karin filmade bland annat Tar så jag skall jaga henne att skicka filmsnutten så att vi kan lägga den på hans sida.
I helgen tränade vi såklart, Hunneberg närmar sig ju med stormsteg.
I dag skall jag till Linköping och hälsa på Malin och hennes hundar. Walk up träning står på eftermiddagsprogrammet! Kommer hem i morgon igen!
Tjingeling!

Saturday, July 25, 2009

Valparna har flyttat ut till Ankeborg







Idag har valparna städat ur sin gamla barnkammare - de är ju stora nu. De har flyttat till eget boende ute i Björkåsens trädgård. Stor egen hage har de också! De bjöd in sin granne och storebrorsa Win på invigningskalas!

Friday, July 24, 2009

Gula sommarkantareller och träning

I dag kom Bodil & Co och tränade. Jag passade på att få ytterligare ett träningstillfälle inför Tar's och min debut i NKL på Hunnebergsprovet. Vi fick förresten veta att vi kommit med till Eda också, båda gossarna. Alltså Hunneberg lördag och Eda söndag.
I dag tränade vi i Grännaforsa där vi har tillgång till näckrosor i mängder och båt.
Vi lade upp ett NKL-prov, men med ett riktigt tufft sökområde, riktigt sumpigt och jobbigt för hundarna. Det har ju liksom regnat en hel del i Kronoberg den här sommaren, så vattensjukt är det allt där nere vid Grännaforsa.
Tar skötte sig jättefint och jag var riktigt nöjd med honom. Han hade lite problem med sin vattenmarkering eftersom han valde att springa ut på den höga bryggan och göra svanhopp rakt ut i sjön, hamna under vattenytan helt och hållet , frustande och spottande komma upp och då med lite ändrad simriktning. men, han grejade det själv till slut.
Mitt under träningen hittade jag ett fantastiskt kantarellhav!!! Gula stora vackra kantareller!
I kväll skall jag göra god paj med Västerbottensost och kantareller!
Men först kommer Katarina för att träna tillsammans med Janne. Red måste ju också slipas....och Katarina har också anmält till prov, så här gäller att ligga i!

Thursday, July 23, 2009

Tripp trapp trull


Will i tre olika upplagor!Anne Nerell tog bilden.

I dag

I dag kom Roy för att träna sin Digger med vilt. Så då passade vi på att träna för B-prov med Tar, Red, miss Fine och Kate samtidigt. Anne tränade sin Susa också.
Så duktiga hundarna var! Vi var jätte-nöjda och glada när vi gick hem genom skogen.
Anne körde hem till Vallentuna efteråt, trist när hon åker som vanligt. Kom snart igen, Anne!
Hennes Susa är en kanonbegåvad liten hund, åtta månader gammal snart.
Jag har sett tre olika åldrar Will-ungar de sista dagarna. De är jättefina såklart ( säger jag helt opartiskt.. )!
Sedan kom Erik från Gotland för att träna i hop med mig och i dag hade jag fått en trevlig inbjudan att vara med mina hundkompisar Elle, Christel, Eva och Therese på fina marker. Vi gjorde en walkup och hade väldigt trevligt. Alla hundarna skötte sig kanonfint!
Tack Elle för inbjudan!Erik körde tillbaka nu i kväll, så nu lägger sig lugnet över Björkåsen. Jag är ensam hemma, Janne kommer hem i morgon kväll först. Nu kopp the!

Mer bilder
















Valpträffen i går!
















Igår kom Tassa och Chucks valpar på valpträff här på Björkåsen. Anne Nerell var här med sin jämngamla Will-dotter Susa, och de två danska Will-ungarna med Katarina och Emil. Dessutom var Peppar och Will's dotter Tywi här med Kathy och Olle.Kathy hade med sin flattik Singha också, hon är såklart självskriven på våra träffar.
På förmiddagen tränade vi med upptinad fågel, något som alla valparna tyckte var kanonkul! Vi drog släpspår för att se lite hur de agerar när de stöter på vittringen men inget vilt, och spårade gjorde de allihopa jättefint!
Efter en lunch med närmast hysterisk fnitterstämning berättade Anne lite om hundutställning/exteriörbeskrivning. Det är viktigt att förbereda sin hund även för den delen, så att hunden inte reagerar negativt vid beröring, tandvisning mm mm.
Så det gjorde vi allihop sedan, tränade utställning alltså! Spridda skratt i gruppen, det känns ju lite avigt. Men vi förbereder ju hundarna noga för varje prov vi startar på, så varför lämna exteriörbeskrivningen åt slumpen? Alla var frimodiga och glada och lät sig villigt hanteras!Sedan gjorde vi en liten avslutande sökövning som alla passerade galant!
Tack för att Ni kom och visade upp era hundar för mig!
Fotona fick jag av Kathy!

Saturday, July 18, 2009

Vår Alvar - Ardyle Alvar som kommer till oss i augusti!



Kolla in gullungen!! Snart på Björkåsen!

Gulliga och tjocka småttingar!


En bild på vår kennelhjälp Malin!


Snodde bilden från Malins hemsida!

Härlig bild på Will



Lars Mejlby har tagit kortet - en härlig bild från Elitpröven!

Finsnickeri i bilen




I dag har Den Förträfflige Maken byggt inredning till min nya hundbil hela dagen tillsammans med Emil. Fint som tusan blir det, plats för 6-8 hundar och lådor och fack för förvaring av grejer.


Bild från Jubileums-WT i Feddet


Träna i morgon?

Jag, Katarina och Christel tänker träna i morgon, lite gå på linje och annat skoj.
Vi börjar 11.00 hemma hos oss på Björkåsen. Vill Du vara med?
Hör av Dig!

Valpbilder - de växer så det knakar!!
















Skipper och Will's valpar - foto Malin Karlsson

Friday, July 17, 2009

Vår första Viltspårschampion - Meadowlark Final Runner!

Bert ringer och berättar att Puma och han har spårat sig till ett SVCH i dag! HP blev det också - och därmed finns den första SVCH hunden som heter Meadowlark i förnamn..
GRATTIS Ammi och Bert !!

Vår fina Gud-dotter Ira, snart två år gammal nu!


WT vinnande laget på tyska Stormy Weather Cup



Här står vinnande laget tillsammans med oss tre som dömde; Betty Schwieren DE, Roger Phillips UK och så jag förstås! :-)

Tillbaka efter en veckas bortavaro!

Hemma igen!
Har haft en kanonvecka. Tyskland var jättretrevligt - det är alltid trevligt att döma nere på kontinenten, jag har varit där många gånger nu och naturligtvis lärt känna många nya vänner och bekanta.
Att döma med Roger är otroligt givande, inte bara för att vi är goda vänner - men för att han är den enorma kompetens han är, jag lär mig mycket varje gång vi ses!Han är verkligen en värdefull mentor för mig och Janne!
Vi har roligt och skrattar mycket också!
Janne åkte direkt hem från flygplatsen i Köpenhamn i onsdags kväll - jag fortsatte till Fedden och Dansk Retrieverklubbs 50-årsjubileum med stort JubileumsWT! Jag skulle tillsammans med Tomas Plomboeck och Bernard Fibaeck utgöra Team Sport-Mix i lagkampen.
Efter att inte ha sett Will på en vecka var det lite rostigt - han är inte van att varken vara utan mig eller träning på en hel vecka.
Vi bodde på Christinelunds B&B www.christinelund.dk, väldigt trevligt och trivsamt!
Lagtävlingen var på torsdagen, och ganska snabbt stod det klart att stationerna var av gedigen svårighetskaraktär - och nollorna haglade över området som vi snabbt döpte om till The Graveyard...
Bernard hade otur och drog på sig två nollor på första staionerna för att sedan arbeta sig uppåt. Jag och Tomas ( Hillus Powell ) höll oss ovanför vattenytan och lyckades ta oss runt banan utan en enda nolla.
Vårt lag slutade på tredjeplats - och Will var andra bästa hund av alla!
Bästa hund och medlem i vinnande laget var svenska Thomas Söderström med Hillus Drake! Thomas har en gedigen meritlista på Working tests, och får definitivt räknas till vår absoluta topp i disciplinen!Han ingick i det svenska lag som placerade sig tvåa på IWT i Holland tidigare i sommar!
Han vann dessutom individuellt i dag för att riktigt understryka sin suveränitet - stort Grattis Thomas och Scotty! Han ingick i team Cedersmyg - Maria Cedersmyg med Korpklons Myra och Hasse Richter med Conovers Run for Glory! Well done!
I dag har jag mest strosat omkring och tittat på hundar och pratat med folk - en riktigt social dag alltså! Det var ekipage ända från Wales, Tyskland och Schweiz förutom nordborna.
Organisationen var perfekt - som alltid när Lars Mejlby, Annika Christiansen & Co arrangerar något.
Perfekt alltså - tack för ett otroligt välordnat WT!
Hemma igen alltså - valparna mår fint och allting var i toppordning när vi kom hem.Tack snälla Malin - vad gjorde vi utan Dig???
Återkommer med bilder!

Wednesday, July 15, 2009

Nurnberg i dag

I dag reser vi till Köpenhamn efter en trevlig vistelse i Nurnebrg. Vi har bott pa gasthaus och haft det bra. Working testet kallas Stormy Weather Cup men det stämde inte alls, vädret var varmt hela helgen med enstaka skurar.Jag dömde tillsammans med Roger Phillips och Betty Schwieren, vi hade väldigt trevligt hela helgen. Sedan har vi haft ett par dagars träningscamp i samma omrade som testet. I dag körs Will med privatchaufför till Danmark för att möta mig för JubileumsWT! Janne fortsätter hem till hundar och hus och jobb medan jag blir kvar till fredag.
Just nu skall jag tillbringa lite tid med min guddotter Ira - sedan far vi till Nurnberg och strosar runt lite i stan och tar en kaffe och glass!!!

Wednesday, July 08, 2009

Kolla nu då!!!







När det väl blir klart invändingt också, då blir det superfint! Lisa har slitit med målandet och är nu på upploppssträckan med att måla de blå dörrarna - allt för att det skall se likadant ut som husen i övrigt.
Hundarna ser malliga ut - äntligen ett ståndsmässigt boende!
Invändigt skall det sättas kakel och klinker, diskbänk, garderober mm mm.
Det tar tid och måste göras lite pö om pö. Jag längtar tills det blir klart!
I dag packar jag. Janne och jag åker till Tyskland i kväll via Köpenhamn. Jag skall döma ett WT och så skall vi träna hundar måndag och tisdag. Sedan åker vi tillbaka till köpenhamn där jag åker vidare till danska jubileumsWT och Janne kör hem till Malin, valpar och vuxna hundar.
Jag kommer hem nästa fredag kväll!
Under tiden skall jag försöka uppdatera lite - vi får se vad det blir!

Godmorgon på er!


Nu är alla valparna ROSA efter avmaskningen!

Welpans avmaskningsmedel är väldigt smart. Man vet helt säkert vilka som fått. Det är de rosa valparna. :-)

En rar liten tös hälsar till er alla därute!


Vi skall snart få en större låda och få komma ut i stora världen!

Monday, July 06, 2009

Meadowlark Swan med sin kluvna tunga!


Skipper och Will's ungar har fått ögon!

Dessutom springer de runt i lådan, hur gulliga som helst! De fyller två veckor i dag och är förstås FANTASTISKA!
Jag var i Danmark hela helgen för att hjälpa till på kennel Batmoors kennelträff.
Jättetrevligt, och väldigt intressant att få se fler avkommor efter Josh och Chuck.
Jag tyckte väldigt mycket om dem - och det var en trevlig men väldigt varm helg.

Tack Iben och Thomas för en kanontrevlig helg!

Walk up dag för Meadowlark-hundar 27.7!

Vi samlas på Björkåsen 11.00 och ägnar dagen åt träning!
Välkomna till oss!

Birgitta och Janne

Valpträff för kullarna efter Chuck - Tassa och Peppar-Will 22.7

Vi träffas på Björkåsen klockan 11.00 för några timmars samvaro och små övningar!
Tag med fika och matsäck!
Välkomna till oss! Ni som behöver övernatta, hör av er så fixar vi detta!

Jarl Andrew,Mia, Åsa, Ulla och Annika har redan tackat ja!Så roligt, nu hoppas vi bara att Anette kan få ledigt också!

Sunday, July 05, 2009

Mail från Trädgårdsmästaren Coffee och hans kompis Blue!


Vi har sett at Vide og Tywi har sendt bilder til bloggen, så nå tenkte vi at Coffee også måtte gi lyd fra seg.
Først: Etter en periode med jojo-aktvitet har nå begge testiklene kommet ned. For godt håper vi.
Coffee er en kjempeenkel valp. Han har hjulpet litt til i hagen, med blant annet Blue som sin partner in crime. Vi kommer aldri til å få så fin hage som dere...men det er ikke bare hundene sin feil
Coffee lever livet som valp. Han går gjerne fri ved fot og han kan søke etter tennisball i høyt gress. Ellers har han ingen plikter. Han ligger snilt i buret sitt når vi går lange turer med de voksne hundene. Han ligger fint i buret sitt om natten, og sover gjerne til 10 til mattes store glede. Det er ingen lyd når vi kjører bil heller.
Han er helt rumsren, men kisser litt hver gang han blir veldig, veldig glad og skal hilse på folk.
Han svømmer allerede som en fisk. Det var litt plasking i starten, men nå har han kontroll.
Coffee er en kjempeherlig valp og matte er helt forelsket...
Blue har det også bra. Han holder seg helst med matte, vi trener på kontakt, fri ved fot og bli sittende, med en del tilbakesendinger.
Han har kommet flott inn i vår rytme, og er absolutt en del av flokken nå.
Tack snälla Hege för mailet!

Thursday, July 02, 2009

Lilla Vide , Meadowlark Llyn Efyrnwy, ytterligare en Will-unge :-)


Ros-Maries dotter Sanna fotade! Jag stal!

Och Posh är röntgad ( Meadowlark Final Poacher )

Josh och Skipper's son Posh är nu röntgad. Vi vet inte resultatet ännu, men det såg bra ut sa veterinären lite svävande sådär.Vi håller alla tummar vi har!

Will-ungar rapporterar



Jag får rapporter om Will's små gryn då och då. Anne Nerell sjunger sin kulls lovsång i alla tonarter och bilden illustrerar hennes egen Susa på soldäcket vid poolen hemma på Sången. Förhoppningsvis blir det både duktiga och trevliga valpar som kan glädja sina ägare många år framöver. Bilden stal jag ( såklart) från Annes blogg!

Wednesday, July 01, 2009

Blixtar och Dunder!!!!

Två dagars närmast hysteriskt åskande och blixtrande hoppas jag nu drar över för den här gången. Vi fick massor av regn i går, och det var behövligt i min lilla täppa.
I kväll har vi personalfest här hemma så jag har stått i köket större delen av dagen och tillverkat snacks och egen god potatissallad och marinerat kött och snoppat jordgubbar.
Min egen gubbe är på väg från Stockholm hem och kommer någon timme före gästerna kommer.
Hundarna får sitt hus målat och sover nu som döda av eftermiddagens konditionspass i sina boxar.
Nu skall jag gå ut och duka fint bord på verandan!

Diskussionspunkter

Jag har länge undrat varför man inte kan sätta ut vilken domare som dömer vilken klass i jaktprovsprogrammet?
Jag vet att det varit uppe på domarkonferens till diskussion, och ingen kollega vad jag minns var emot det. Alltså inget stopp i min egen kår.
Leker med tanken att man på en hundutställning för rasgrupp 8 presenterar tio domare men inte vilken ras respektive domare skall döma.
Det får man liksom se när man kommer dit....
Det vore nog inte riktigt populärt hos utställarna tror jag.
Jag vet inte om det finns något praktiskt skäl till det eller om det är något gammalt som hänger kvar?
Nån som vet nåt/tycker nåt?

Panik på Björkåsen

Jag har fått LÖSS!!!!!!!
Alltså, min fina fina ros utanför entrén har fått löss. Äckliga små kryp täcker knopparna och hotar min fina rosenbuske.
Vad göra??? Kasta sig i bilen, på med blåljusen, köra i hög hastighet till Handelsträdgården i Ör och inhandla GIFT.
Hem som en oljad blixt och skrida till verket!
Nu är rosenbusken sprayad med någonting Oerhört Giftigt.
Förhoppningsvis dör odjuren en kvalfull död, och sätter ett varnande exempel för andra äckliga kryp som kan tänkas vilja nalkas min trädgård.
Jag är beredd - och stridsvillig till tänderna!
Vik hädan löss!!!!!!