Followers

Thursday, November 06, 2008

I väntrummet hos veterinären

I väntrummet hos veterinären läser jag Djurskyddet. Man har en artikel som är emot quickfix lösningar i hundträning. Bra tänkte jag som förordar Grundlighet och Noggrannhet med hjälp av Repetitioner istället för slarvande i utbildningen.

Bläddrar raskt fram till rätt sida och ser där en bild på Cesar Millan. Han utmålas i artikeln som ett dåligt exempel och en förespråkare av Quickfix . Han och Barbro Börjesson.
Läser man artikeln så är allting som är korrigerande, avbrytande och nejande en "quickfix-lösning" som inte fungerar.Det är helt förkastligt, och är att jämställa med djurplågeri.
I stället skall man fundera på varför hunden drar i kopplet, vaktar mot barnen, jagar harar i full speed eller gör andra förbrytelser. Man använder bla ( såklart ) Anders Hallgren som expert i ämnet. Hallgren uttalar att Cesar Millan tillämpar tortyrmetoder.
Man går så långt att man vill påstå att vargflocken fungerar med demokrati, flockledare är en skröna och ledarskap därmed onödigt. Jämlikt och demokratiskt arbetar alla sida vid sida. När det gäller hunden har någon annan forskat och kommit fram till att hunden utesluter människan i sitt rangordnande ( som ju enligt annan forskare inte alls existerade ) och därför är det förkastligt att tala om att hunden behöver rangordnas under människan, ledaren.
Det slår mig att det verkar finnas väldigt många teoretiker i ämnet hund, riktiga specialister.
Gemensamt har de att de teoretiskt vet väldigt mycket som vi som arbetar praktiskt med djuren dagligen inte alls känner igen.
Jag tycker att Cesar Millan är bra. Äntligen, tänkte jag, kan någon tala klarspråk om Djuret Hunden.
Att säga att de här "forskarna" och specialisterna har fel är förstås som att svära i kyrkan.
Därför säger jag så här; jag känner inte igen ett enda dugg av det som beskrivs.
För mig är hunden ett flockdjur med väl inordnade beteenden och uppgifter inom flocken. Rollerna är klara i hundflocken, som tillhör mig.
Jag hoppas att inte alla köper artiklar som dessa rakt av. Hundträning och hundägande är inte bara teori ur en bok. Det är praktisk tillämpning allra mest, så mycket som möjligt och så trevligt som möjligt. Med tydligt ledarskap och trygga signaler till en hund som är just en hund och ingenting annat.

2 comments:

  1. Anonymous1:31 PM

    Kan inte de där specialisterna bara släppa lös ett gäng normala hundar på en gräsmatta och iakta deras beteende utan människor. Sen kan dom få förklara var demokratin finns. Eller demokrati kanske betyder något annat än jag trodde...

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:31 PM

    Du har så rätt i det du skriver! Tyvärr verkar väldigt många hålla sig till de teorier som förespråkas av bl.a Hallgren o Canis. Det kan man ju utläsa om man kollar olika hundforum. Synd för hundarna bara.

    ReplyDelete