Followers

Monday, December 08, 2008

Danska A-prov

Lite reflektioner om svenska kontra danska A-prov.
En stor skillnad är naturligtvis tradition. I Danmark har man haft markprov i många år, och har en helt annan rutin och erfarenhet än vi har i Sverige, helt naturligt. Man har byggt upp en verksamhet som kan erbjuda många start-tillfällen jämfört med här hemma.Det ger inte bara startande mer rutin för provformen, utan också domarna såklart.
Hundarna prövas som regel på ett helt annat sätt, man utnyttjar apporterna bättre.
Systemet med två apporter för första domarparet och en för nästa tillämpas ju i Sverige, men egentligen är ju förebilden för det systemet engelska walk up trials, där man stöter fågel framför kedjan och skickar efter varje fälld fågel, framåt eller bakåt.
Har man driven fågel skjuts som regel många fler vilt än så. I Danmark utnyttjar man apporterna och man kan således få betydligt fler för en domare än bara två eller en.Bra tycker jag, jakthunden skall prövas i alla avseenden, markeringsförmåga, viltfinnarförmåga och styrbarhet.Etiskt sett är det också mer naturligt och riktigt, provhundarna apporterar tills man bedömer att det är färdigt, eller tills picking up hundarna får ta över och leta vidare efter rapporterad men inte apporterad fågel.
Man skickar snabbt, och tvekar inte att skicka på lätt påskjuten fågel. Självklart skall man skicka på sådan fågel, det är ju till de apporterna våra apportörer med alla sina sinnen verkligen är till för.
Döda fåglar kan man plocka upp själv, eller vänta med.
Om fåglarna är för svåra för våra bästa hundar kan man fråga sig vem som skall hämta dem?
Självklart kan en del apporter vara olämpliga att skicka på, men som regel tycker jag att man skall skicka snabbt och låta hunden få en rejäl chans att visa sin förmåga att lokalisera nedslag och ta sig an en löpa.Hundarnas förmåga underskattas många gånger, och man prövar kanske ibland hundarna på lite för enkla apporter?
Hur många apporter skall man ha för att ha underlag för CERT? Svår fråga, men hellre för många än för få - därmed inte sagt att låta provet pågå för länge så att man till slut slagit ut alla hundarna. Vad tycker ni?
Svår balansgång förstås!
Tyck till!

No comments:

Post a Comment