Followers

Thursday, June 30, 2011

Dual Purpose - vad är det egentligen?


Jag läste Labradoren, det nya numret.En sak som förbryllar mig är uttrycket Dual. Våra raser skapades väl som jakthundar för jakt?
Inte hade Labradoren TVÅ ursprungssyften, jakt och utställning?
Standarden skrevs väl för att beskriva och till hjälp för att bevara en jakthunds exteriör och funktion?
Fanns ens uttrycket dual på Lorna Howes tid? När kom uttrycket dual? Jag vet faktiskt inte, så därför undrar jag.
Min bild är att våra raser(nästan alla)utsatts för en ordentlig vantolkning av deras specifika standards, och att förändringen av hundarnas utseende mer bevisar tolkningsutrymmet av densamma.Och kanske också visar på bristen på jägare i utställningsdomarkåren.
Tittar man på jaktprovsstatistik och resultatrapportering blir svaret enhälligt.

Jag tycker att vi har väldigt snygga klassiska labbar i dag.Att de sedan inte premieras på utställning är synd - vi ställer inte ut våra labradorer eftersom den moderna tolkningen av den standard som gav dual championhundarna Banchory Bolo, Staindrop Saighdear och Bramshaw Bob för att nämna några, helt enkelt tolkats till något helt annat, en egen ny typ.
Och som jag skriver här på hemsidan, att jag som uppfödare av den ursprungliga klassiska labben inte skulle bry sig om exteriör är rent nonsens. Det gör jag verkligen.Exteriören har en stor betydelse för hundens funktion - men är inte en utseendefråga.Jag tycker att bilden på Tar och Will visar två riktigt fina labradorer!

13 comments:

  1. Maria Bring2:27 AM

    Håller med dig har också funderat kring uttrycket dual purpose (dubbelt syfte rent bokstavligt). Har verkligen utställningen ett eget syste eller är den inte en kvalitetskontroll som ska se till att vi inte faller av för långt från det avsedda utseendet. Syftet med en jakthund är väl alltid att det ska vara en jakthund? Tänker om man skulle kalla dubbel champions i stövarvärlden för dual? de hade ju skrattat på sig. Tyckte det fanns ett mycket intressant citat också i Labradoren av Susan Scales " Jag har alltid tyckt att det är mycket irriterande med utställningsmänniskors definition av dualpurpose hund som en utställningshund med ett minimum av arbetsförmåga eller provmeriter. En jaktprovshund med god exteriör och minimala utställningsmeriter verkar inte räknas" Det finna gott om klassiska labradorer som för en jaktligt kompetent domare kan ta både gamla 2an och gamla 1an men vi räknas ju inte riktigt.....

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:07 AM

    Frågan är varför utställningarna kom till över huvudtaget. Fyller de någon vettig funktion förutom att bedöma avelsresultat för folk som har som mål att få fram den vackraste hunden. För mig har det lika lite värde som kanin- eller kattutställning.Varför ska en hund "duga" till utställning?

    ReplyDelete
  3. Anonymous11:57 AM

    Håller helt med dig Birgitta, om jag nu köper en sån där pälslös hund=) så blir det från er.

    Ska bli roligt att träffas nästa helg!

    pillan

    ReplyDelete
  4. Anonymous12:20 PM

    En annan beklämmande sak i den här frågan är väl när man skriver "vår ras är ännu inte delad", som jag bl a läste i senaste Apportören. Detta uttryck verkar oftast innebära att rasen helt blivit utställningsföremål och är odugliga till jakt

    ReplyDelete
  5. Anonymous4:04 AM

    Så sant som det var sagt, Birgitta!

    Bosse

    ReplyDelete
  6. Annika Månsson4:07 AM

    Håller helt med dig, Birgitta. Ett uttryck som man verkligen kan ifrågasätta. Har utseendet något annat syfte än att premieras i utställningsringen - så långt bort som möjligt från rasens egentliga "syfte"? En retriever med jaktlinjer är ju, förutom att användas i jakt, även användbar inom många olika områden p g a sin arbetsvilja och samarbetsförmåga. Det är ju tyvärr bevisat att utställningsavel tar bort både arbetsvilja och rastypisk mentalitet oavsett ras (se "Mentalitetsboken" av Ingalill och Curt Blixt samt Kenth Svartberg).

    Dom flesta människor man stöter på (som inte är labbeägare) gillar bättre det sunda utseendet på en labrador av jaktlinjer än dagens exteriördomartolkning av rasstandarden. Särskilt när uppfödaren tagit hänsyn till en sund kroppsbyggnad som håller för arbete. Det borde vara det som ska vägleda exteriörbedömning (alltså tolkningen av rasstandarden) i så fall. Inte människors smak för extrema och överdrivna utseenden på hundraser. De flesta av dagens labradorer av jaktlinjer liknar mer de s k dual-labbarna från förr i tiden (då fanns väl inte ens uttrycket), som man bl a kan se på bilderna från Labradortidningen. - Ja, en del är t o m ännu bättre exteriört än dåtidens Int UCh konstigt nog...?

    ReplyDelete
  7. johan fogelberg6:43 AM

    Då jag såg att Du har blivit lycklig terrierägare kommer Du förhoppningsvis snart att få erfara sann "dual purpose" dvs att man kan jaga både grävling OCH räv med dem.

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:01 PM

    Det finns till och med träningstips för "dual" i tidningen. Ska man skratta eller gråta? Det kunde lika gärna hetat Träningstips till dig som har en hund med mindre bra arbetsegenskaper.

    Caroline Andersson med labben Blaze

    ReplyDelete
  9. Ros-Marie12:07 AM

    Jag har stor erfarenhet av att träna helt olika sorters labradorer. Mina gamla tikar var det mycket bollkastande i tid o otid, få igång dem. Nu med jaktlabbarna får man helt ställa om sig, lugnt och stilla får man gå till väga. Sådan himla skillnad.

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:32 AM

    Jag tyckte det var bra som det stod att jaktlabben är avlad för jaktprov (inte jakt) utställningslabben för utställning (inte exteriör)och dual purpose för jakt!

    En typisk jaktlabbe kan man inte ha en rasbeskrivning på för deras utseende varierar i det oändliga (även inom samma kull) vissa är små vissa är stora vissa som ska vara svarta är röd/bruna osv. En labradors utseende ska klara långa dagar i jaktmarkerna. Bra vinklar behövs som stötdämpning, bra päls för att inte bli kall, storlek och käke för att kunna bära en gås osv.

    Varför du tränar en dual annorlunda beror på att man i england blandar in bordercollie så självklart blir det en annan träning! Det är från BC de vita fläckarna och reserverade beteendet på jaktlabbarna kommer!

    Om du bantar en utställningslabbe så är det inga problem att träna/tävla jakt med den! Egenskaperna finns där det beror på hur du förvaltar dom!

    Urlabben är INTE dagens jaktlabbar utan dualpurpose typen och om man tittar på bilderna i apportören så ser man att detta är hundar som kan gå på utställning idag det kan inte en jaktlabbe!

    Det ät tråkigt att rasen blivit delad. Det tror jag beror på att vi är så tävlingsinriktade att man måste ha sin specialité man har inte tid att både ställa och starta jaktprov och därför har vi avlat fram det som behagar oss mest utan att ta hänsyn till rasstandarden som faktiskt skrevs för funktion!

    Jag själv har dualpurpose labbar och det är inga problem att både ställa och tävla jaktprov (med goda resultat)samt att de används flitigt i praktisk jakt!

    Tack för ordet kände bara att jag ville framföra en annan åsikt i detta forum :)

    ReplyDelete
  11. Menar du på fullt allvar att den klassiska labben bara går på prov?
    Var är alla dessa dual-labbar som sägs vara de riktiga jakthundarna?
    Jag ser dem aldrig på jakter vare sig i England eller i Skandinavien.
    Och det borde kanske vara svar nog?

    Hälsar Birgitta SW , som låter ditt anonyma inlägg vara kvar - trots att jag uttryckligen undanbett mig anonyma inlägg.

    ReplyDelete
  12. Anonymous10:46 PM

    This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. Om du vill lära dig labradorens historia så är det historien om en renodlad jakthund.Dualbegreppet har tillkommit i modern tid.
    När standarden skrevs fanns ingenting som hette mångsidighet. Det är en ras framavlad för jakt på driven fågel.

    ReplyDelete