Followers

Saturday, October 23, 2010

Om klubbar

Ett ämne som kommer upp då och då är frågor kring Jaktretrieverklubben, Jaktspanielklubben och SSRK.
Utbrytarklubbarna skapades eftersom en grupp jaktligt intresserade tappade tålamodet med SSRK som är våra hundars specialklubb.
Den tidens SSRK leddes av bakåtsträvare och förändringsrädda krafter och det fanns en stor motvilja och tröghet när det gällde A-prov och annan jaktlig utveckling för våra jakthundar.
Någon förändring för våra jakthundar kunde inte ens skönjas inom SSRK.
En grupp människor lämnade SSRK och startade upp Jaktretrieverklubben och Jaktspanielklubben med eget styre och egna prov, samt egna registreringar av kullar i Jakthundsregistret.
På många sätt kan vi tacka utbrytarklubbarna för att vi fick en jaktlig utveckling inom SSRK.De rörde om i grytan och fick stelbenta SSRK att inse vad som höll på att hända.
Och även om jag inte lägger några värderingar i att det finns utbrytarklubbar så önskar jag naturligtvis att alla kunde fungera under SKK-organisationens specialklubb SSRK.
Vi arbetar ju för samma sak, retrievern och spanieln som jakthund.Och vi kunde vara mycket starkare tillsammans i en större grupp än i mindre grupperingar.Det vore roligt med alla under samma tak och möjligheter till en starkare jakthundsverksamhet.
Nytt blod i klubben är nyttigt, och nödvändigt för utvecklingen framåt.


Vad innebär det med olika klubbar i praktiken?
En hund som enbart är registrerad i Jakthundsregistret kan inte starta på andra prov än de som arrangeras av Jaktretrieverklubben eller dess danska motsvarighet.
Eftersom den iSKK-organisationen är oregistrerad kan den inte vara med på provformer som SKK och FCI är ytterst ansvariga för.
En valpkull där en SKK-registrerad hanhund som parat en tik enbart registrerad i Jakthundsregistret kommer ur SKK:s synvinkel att behandlas som en planerad blandrasavel och ett brott mot SKK Grundregler 2:1 och 2:2. Detta kan medföra discplinära åtgärder för hanhundsägaren, i värsta fall uteslutning.
Att hävda att man inte vet är inget försvar, det är ens skyldighet att känna till SKK´s grundregler och efterleva dessa.
Ett medlemsskap i utbrytarklubben innebär att Du inte kan starta på Internationella A-prov, CACIT-prov, även om Du också är medlemi SSRK.
Du är nämligen också medlem i en konkurrerande klubb, vilket tydligt finns formulerat i FCI's regelverk.
En hund som är registrerad i Jakthundsregistret är mycket begränsad i sina möjligheter att tävla utomlands. Den enda öppningen är den danska motsvarigheten till Jaktretrieverklubben där det är öppet för start mellan de två utbrytarklubbarna.
En ATC ( Authority to compete ) i England går således inte att skaffa. Att deltaga i lagen på de stora Working testen som Skinner's International World Cup och IWT går inte heller.

Varför skriver jag om detta? Jo, för att jag tycker att informationen är nödvändig. Vi får förfrågningar om våra hanhundar, jag hör andra som inte vet vad som gäller för deras hund, och som verkar tro att man kan få det bästa från båda ställena, dubbla medlemsskap osv. Och det kan man. Men det medför vissa begränsningar som man bör känna till och kunna efterleva.

Min förhoppning är att vi alla kommer att tillhöra SKK-organisationen en vacker dag, men tills dess får vi efterleva de regler som finns och veta om och ta konsekvenserna av val vi gör!

7 comments:

  1. Anonymous10:21 AM

    Tack för denna förklaring, har funderat en del på detta och dubbla medlemskap, då ska man hålla sig borta från det då.
    Håkan

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:37 PM

    Tack för att du tar upp detta. Tror att många faktiskt inte har en aning om att "utbrytarklubbarna" inte ingår i SKK:s regi.
    Men är det inte så att det finns de som har sina hundar "Dubbelregistrerade" och på så sätt även kan medverka på prov under SSRK:S regi etc. Eller är det fel? jag har ju sett att det finns de som går prov på bådas prov...men det kanske är en miss från respektive klubbs sida att tillåta.
    Var kan man finna info om vad som gäller egentligen?
    /Malli

    ReplyDelete
  3. Du kan delta på SSRK's nationella prov B och A, det är Internationella prov där CACIT utdelas det gäller.
    SSRK kunde kanske be vår FCI delegat Lasse Jonsson att klarlägga regelverket!

    ReplyDelete
  4. Så himla bra skrivet Birgitta!!
    Kram till dig och Janne.

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:25 AM

    Jaa tänk så många som bryter mot skk regelverk.
    Med tanke på hur mångs som korsar sina hundar för att få fram grishundar, varför sätter man inte disiplanära åtgärder mot dessa???
    Eller det är bara dom som är med i JRK eller JSK som bryter mot reglerna???
    Hur många är intresserade av åka utomlands för att tävla med sina hundar??? Gå väl inte ens mäta i promille eller ???

    Lasse

    ReplyDelete
  6. Hej Lasse

    Jag har aldrig sagt att JSK och JRK bryter några regler - tvärtom. Det är de som är anslutna till SKK organisationen som bryter mot grundreglerna om man lånar ut hane till JSK,JRK eller för den delen an hund av annan ras.Och man sätter ju faktiskt in Disciplinära åtgärder mot de som gör medvetna blandraskombinationer. DN's sista protokoll utesluter just en sådan medlem.
    Jag blir ledsen över din hätska ton, det är just den som är så onödig när vi istället borde jobba för samma saker.
    Det är väl ATT man inte kan tävla utomlands och de andra begränsningarna som bör informeras tydligt om, det kan väl inte vara uppfödarensäljaren som skall avgöra hur stor chans det är att valpköparen vill eller kommer att göra det?
    Jag hoppas på bättre tider med en klubb som jobbar starkt för våra jagande retrievers!

    ReplyDelete
  7. ...och det handlar inte om rätt eller fel, vilka hundar som är bäst eller vilka människor som har rätt.Hundarna är desamma, och klassen på dem lika god som i "den andra klubben" oavsett vilken klubb som åsyftas.
    Det handlar om krass verklighet och vad som gäller. Ingenting konstigt alls, förutom det faktum att så många inte riktigt vet.
    Dålig information någonstans på vägen är det alldeles uppenbart!

    ReplyDelete