Followers

Tuesday, February 16, 2010

Till ledning för avelsarbetet


De provformer vi använder oss av för spaniels och retrievers syftar ju till att utvärdera det avelsarbete som redan är utfört, och till att leda det framtida avelsarbetet till fördel för jakthunden spaniel/retriever.
För en del medlemmar är det en ren tävlingsform, en ren hobby. Inget fel i det alls, många(flerparten av de aktiva?) började med hunden, och tog till bössan senare.
Den jaktliga förankringen av provens utformning kan dock vara lite grekiska för de som inte har jaktlig erfarenhet och bakgrund.
Hunden har alltså rekryterat många ur den yngre generationen till småviltsjakten,
hundar är ju förutsättningen för att vi skall kunna jaga småviltet, vi behöver duktiga apportörer och eftersökshundar.
Provverksamhet är ju inte en statisk verksamhet, tack o lov. Den skall förbättras och filas på, för att med bättre metoder finna just de individer av just den ras vars specialitet motsvarar jägarens behov.Till ledning för avelsarbetet som det står i stadgarna.
B-proven är den provform som i särklass slussar igenom störst antal retrievers till jaktlig prövning.Provformen i sig är således en viktig hörnsten i det jaktliga arbetet.
Regelrevideringen är alltså ett viktigt arbete för den grupp som arbetar med den - ett arbete som rätt förberett och välgrundat kan leda till bra och viktiga förändringar i provreglerna och därmed i den praktiska tillämpningen av "till ledning för avelsarbetet". Reglerna låses på fem år - från 2012 till 2017.
Läs och begrunda de förslag och det arbete som den här gruppen lagt ner på regelrevideringen - och gå sedan till Ditt årsmöte och förmedla dina åsikter.

3 comments:

  1. Johan Hjerpe4:32 PM

    Och på vilket sätt leder dessa förslag på förändringar aveln framåt? Jag kan förstå om man inför konkurrensbedömning i en rasgrupp som inte är till lika stor del förarberorende som retriever.
    Vem bedöms i konkurrensen? Förarna eller hundarna?

    ReplyDelete
  2. Eftersom ingen motivering finns till förslagen är det svårt att veta hur det är tänkt.
    Jag är vill ju ha bort egenskapspoängen just av det skäl du anger. Miljöpåverkan är så enormt stor på våra raser, och jag är åtminstone inte kompetent nog att till ledning för avelsarbetet avgöra vad som är en medfödd egenskap och vad som är negativ eller positiv förarpåverkan.Jag vill inte ha den påverkan på aveln.Felkällorna är alldeles för stora.

    ReplyDelete
  3. Det enda man som domare kan avgöra är vad hunden gör just den dagen, just då. Ingenting annat.
    Jag har åtminstone ingen genetisk kristallkula..

    ReplyDelete