Läste en artikel om "Valpens åtta regler".
Spontant låter det väldigt överambitiöst att utsätta valpar från fem veckors ålder för alla dessa upplevelser och retningar. Möjligt är att det inte skadar. Eller att det är rent nyttigt. Eller så är det rent skadligt kanske?
För problemet är att det inte går att mäta hur valpar utan dessa övningar skulle blivit om de utsatts för dem och tvärtom.
Jag är nog lite tveksam till att utsätta valpen för alla dessa tretton olika upplevelser efter checklistan på åtta olika vis före leverans.
Jag kanske är gammaldags, men jag tycker att såväl små barn som valpar skall ha trygghet, lugn och ro först och främst. De ska äta, växa och sova i lugn och trygg miljö. Sedan får de ju miljöträning naturligt i sin hemomgivning, köket, skogen, andra hundar ( dock aldrig främmande hundar)och grannungar och annat!
Men som sagt, kanske är det bara nyttigt. Eller så gör det varken från eller till? Hur vet man det i så fall? Har ni läst artikeln? Vad tycker ni?Kanske är det jag som hänger upp mig på siffran åtta ( varför just åtta???) och hur man kommit fram till värdet av det?
Tyck till!
Tuesday, June 23, 2009
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Jag har läst artikeln tidigare (minns inte var) och reagerade spontant med viss skepsis. Träningen orsakar nog sällan skada, men vilken nytta gör den egentligen? Vem har utarbetat metoden? På vilka grunder? Hur många kullar har tränats? Är det någon som följer upp resultaten och jämför med hundar som ej tränats på detta sätt? Vad ligger det för vetenskap och erfarenheter bakom det hela? Har metoden utvärderats och/eller granskats innan Hundsport går ut och uppmuntrar Sveriges alla uppfödare att träna sina valpkullar på det sättet?
ReplyDeleteI artikeln betonas visserligen vikten av allt valpen upplever under träningen ska vara positivt och stärkande, och att det behövs balans mellan aktivitet och avkoppling, men jag tror att man utan en hundraprocentig fingertoppskänsla ganska lätt kan skrämma eller stressa en valp genom att följa checklistan som hör till artikeln... Listan känns överambitiös, faktiskt ”värre” än den långa aktiveringstipslista jag fick av den Brukshundklubb där jag gick min första kurs. Öppna burkar med godis, stå på bakbenen, vinka med tassarna, hämta telefonen, ta av matte strumporna... Men att få min uppskruvade hund att koppla av, det kunde ingen hjälpa mig med, trots att det känns betydligt viktigare än partytricks.
Det finns ju massor av hundar som fungerar utmärkt trots att de inte miljötränades vid 5 veckors ålder. Det finns också massor av exempel på hundar som INTE fungerar bra, men beror det på avsaknad av tidig miljöträning, eller på något annat (kanske på just tidig miljöträning i vissa fall, - vem vet?)?
Såvida jag inte har missat något i artikeln, står det heller inte något om att anpassa träningen efter den individuella valpen. Ett exempel är formuleringen "(...)valpen skall få prova så mycket nytt som det bara är möjligt" (bildtext, s. 67). Är det verkligen klokt? Och gäller det ALLA valpar, oavsett hur de beter sig och reagerar under träningen?
Och även jag undrar över siffran åtta...
Signe
Vet du dette har jeg tenkt mye på Birgitta. Kit bodde jo 8 uker ute hos deg, og du verken kjørte bil eller trente med "damsugeren" Hvem elsker mest av alt å kjøre bil, dra inn til "stan" eller å være innomhus og gjøre husarbeide, og når jeg støvsuger må hun være med å sjekke at det blir gjort riktig nøye rent. :-))
ReplyDeleteJag har inte läst artikeln så jag kommenterar inte den specifikt. Vi talade en del om detta när jag gick min instruktörs utbildning. Jag tror att det kan spela roll för en valp som inte riktigt är i balans om man miljötränar flitigt.
ReplyDeleteEn gammal ramsa är ju tex 12 v,12 underlag, 12 hundar (medräknat dem på kenneln) osv osv. Skulle fullt och fast hålla mig till detta då den labbe jag redan har visat vissa rädslor, morr, ragg osv (omplacering så jag kan inte säga hur hennes tid var från början)
Ja vad hände då? Efter mycket letande efter linje med rätt mentalitet skulle nu här miljötränas :-) Valpen visade sig dock vara otroligt nyfiken och orädd av naturen (precis som sina släktingar) Hälsade glatt på alla, undersökte själv allt hon stötte på så jag struntade helt enkelt i mitt strikta schema. Det var så uppenbart onödigt iaf för henne!
Jag tror att det definitivt kan behövas för vissa hundar (finns någon studie med Mallar om hur mycket bättre de blev antar det kan komma därifrån?) men för den som har bra mentalitet i grunden tror jag normal samvaro med människor och hundar duger bra. Har de haft en bra mamma så kan de umgås med andra hundar tror jag iaf.