Followers

Thursday, September 20, 2012

Wednesday, September 19, 2012

Domaruppdrag på Irland

Den 4 oktober dömer jag ett open trial på Nordirland, men för den Irländska Kennelklubben. Det är ett walked up trial och jag dömer tillsammans med en riktig kändis, Alan Rountree. Alan har faktiskt mer eller mindre skrivit de moderna engelska FT reglerna och har suttit i The Kennel Clubs FT kommitté i många år.
Det kommer att bli spännande och roligt OCH nervöst såklart. Det är jag och Alan som är panel A judges, och så har vi med två B och en non panel judge.

Jag har fått en mycket vänlig inbjudan att delta på deras domarkonferens i februari och jag ser verkligen fram emot en domarkonferens med mycket att lära och insupa!

Jag tror ju att det är viktigt med utbyte och utbildning från irländska och brittiska domare.
Man lär sig hela tiden och omvärderar gamla "sanningar" om man har ett öppet sinne och vill
utvecklas!

Sunday, September 16, 2012

Grattis igen!

Urban Larsson och Tim, aka Meadowlark Fully Fledged erövrade 1 HP i NKL på Brunnsholmsprovet!
"En hund som idag gör ett absolut strålande arbete! Har alla de retrieveregenskaper som krävs. Lätt att prissätta detta ekipage!" 1:a pris HP och VP och PB av 32 Nkl hundar.

Åse Töfte och Meadowlark Ballyboy gjorde likadant och erövrade 1 HP NKL i Norge i helgen!

Anna Liljeros med Lakedown Dabbler erövrade också förstapris på Brunnsholm!

Duktigt jobbat!

Tuesday, September 11, 2012

Valpträff 9.9




Liten valpträff genomfördes i söndags här på Björkåsen! Puma och Ralphs valpar och Twig-Tywis valpar. På grund av en del återbud fanns bara Josh att representera Twig-Tywis kull men det gjorde han bra! Puma och Ralphs ungar var fyra stycken och Pumas husse Berth ställde upp och visade lite blodspårsträning för glinen. Det fixade dom galant, och jag tror att alla hussar och matte tyckte det var kul och intressant, det är ju ingenting vi apporteringsnördar sysselsätter oss med för ofta precis. Men allt näsarbete är av godo tycker jag! Tack för att Ni kom - fortsätt i samma banor så ses vi på nästa träff!

Egenskapsbedömning på B-prov och andra funderingar.


 
Jag har funderat mycket på våra B-prov. Rykten spreds ju lämpligt lagom till Fullmäktige att Janne som då var ordförande i HS arbetade för att plocka bort B-proven. Det var ett helt befängt rykte – utan både rök och eld. Tvärtom så hade den sittande styrelsen tydliggjort B-proven genom skapandet av en egen kommitté och förslag på ett årligt B-provs RM parallellt med A-provs Mästerskapet. Nog om detta, det är historia nu.

Däremot finns mycket att fundera över tycker jag när det gäller våra B-prov. Detta är mina egna personliga funderingar och jag hoppas att ni vill diskutera med öppet sinne och inte med bakåtsträvarens rigida hållning att ingenting behöver förändras.
Det sägs att man inte tävlar på B-prov, man beskriver egenskaper. Det heter egenskapsbedömning.

Jag är tveksam till det – jag får inte riktigt ihop det. Miljöpåverkan på raser avlade med stor förarvekhet är naturligtvis enorm. Redan som valpar är påverkan utifrån betydande. Förarens betydelse för hundens prestation är alltså redan i Nybörjarklass avgörande skulle jag vilja säga.
Chansen att en skicklig handlers hund skall befinnas av domaren ha utmärkta retrieveregenskaper är betydligt större än för förstagångsägarens debuterande hund.

Vem avgör då när hundens egenskaper är färdigbeskrivna? För om vi egenskapsbeskriver så beskriver vi något som är medfött. Om en hund  till exempel av sex olika domare befunnits ha sådana egenskapsbrister att pris i NKL uteblivit, kan en enda start (den sjunde) där första eller andrapriset erhålls ändra på de sex nollornas betydelse? Har hunden bra egenskaper plötsligt? Kan en sjunde domare ändra de tidigare uppmätta egenskaperna av sex domarkollegor? Kan en hund plötsligt FÅ goda egenskaper? Eller har de sex första domarna missat de goda egenskaperna helt?
Ska man få starta hur många gånger som helst om det nu är egenskaper vi bedömer och det inte är tävling? Kanske borde tre nollor sätta stopp för vidare egenskapsbeskrivning? Det känns som om hunden rimligen är färdigbeskriven egenskapsmässigt efter tre nollor i NKL.

Egenskapspoängen är ett annat dilemma. Jag tycker att det är tveksamt att med en siffra gradera/betygssätta en egenskap som är medfödd. Jag är helt enkelt inte nog duktig att vid ett enda tillfälle sätta den siffran i en bedömning ”till ledning för avelsarbetet”. Återigen, vad är en egenskap och vad är dressyr? Eller är det egenskapen att ta emot dressyr som vi till största delen graderar/betygssätter?
Åter till starterna, vad är rimligt? Hur många starter i varje klass? För egenskapsbedömning kallar vi det ju för ända upp i EKL, där man måste konstatera att förarpåverkan i form av dressyr når sin peak.
Hur många starter är rimligt för ett championat? När har championtitelns värde förverkats? Efter fem, tio, tjugo eller trettio starter i EKL för att erhålla titeln?

Och kan man bli Champion i egenskaper? Bara det är lite underligt egentligen. Googlar man på Champion får man veta att:
”Champion kallades under den äldre medeltiden en kämpe, som mot en på förhand utfäst belöning, i envig företrädde den ene av parterna, om denne på grund av kön, ålder eller vanförhet var ur stånd att själv deltaga. De som utövade detta yrke hörde vanligen till de lägsta klasserna i samhället och ansågs som ärelösa. De bar en läderklädnad och särskilt föreskrivna vapen och fick ej kämpa till häst eller visa sig inom skrankorna utan rakat huvud.

I en senare tid betecknades med champion en riddare, som trädde inom skrankorna för att försvara en förolämpad dam, ett barn och så vidare.

Ännu förekommer vid den engelske regentens kröning den seden att en så kallad champion utmanar till strid var och en, som inte erkänner den nye konungen (drottningen) såsom laglig suverän över hela det brittiska väldet. Ordet har under senare tider fått vidsträckt användning bland idrottsmän, som därmed betecknar en person, som inom någon idrottsgren förvärvat sig mästerskapet, Championship på engelska.”

En champion är alltså en vinnare. Hur kan man bli en vinnare i något som inte är en tävling?

Jag tycker ju att titeln Jaktchampion ska gälla hundar som prövats på jakt, inte ”bara” på ett praktiskt prov. Fördelningen antal starter i artificiell miljö kontra skarpt läge haltar betänkligt om man betänker titeln Svensk Jaktchampion.

Egentligen tycker jag att de praktiska proven borde köras efter 1 ÖKL – innan EKL-starterna (om man nu ska ha kvar championatet i sin gamla sättning). Och kanske borde man godkännas på praktiskt prov två –tre gånger av olika domare innan man fortsätter stegen?
Eller kanske till och med plocka bort Elitklassen och köra tre praktiska prov med Godkänt för titeln?

Svensk Jaktchampion tycker jag att A-provschampionatet borde heta rent förnuftsmässigt. I Danmark finns Brukschampion (B-provschampion) och Jaktchampion (A-provschampion). Brukschampionatet är en vinnartitel, man måste vinna två CERT på B-prov och ett CERT på A-prov.

Man måste alltså vinna tre gånger för att erhålla titeln Champion. Jag är positiv , jag tror att vi alla egentligen ”tävlar” på proven. Vi har ju PB, VP och HP:n för att särskilja de bästa i sin klass. Men vi vill ändå inte erkänna B-provet som en tävlingsform. Och titeln har naturligtvis ett högre värde om man de fakto vunnit (champion) sina prov jämfört med än om ”alla ska vara Lucia” .

Måste alla proven följa en och samma mall? I Norge är reglerna betydligt generösare, man kan sväva ut ordentligt i uppläggen. Kan vi tänka oss Elitprov som går som mocktrial? Måste vi ha vattendirigeringar på över 100 meter och markeringar på samma avstånd på alla prov?

Måste alla prov ha samma innehåll? Vi vill ju gärna tro att vi är så unika i Sverige och jag har hört mer än en gång att vattenarbetet är så speciellt eftersom vi har så mycket vattenarbete på jakterna. På kontinenten och på Öarna har man vattencertifikat. Om hunden är simkunnig är ju egentligen inte det vi menar med att en hund är stark i vatten under jakt. Och det kan vi ändå inte mäta artificiellt. Jag menar att man kanske kan tycka att det räcker med ett vattenprov per klass? Det funkar utmärkt med vattencertifikat utomlands, deras hundar är också duktiga i vatten på jakt och prov.

Om man sätter sig ner och funderar – finns det saker att förändra och kanske till och med förbättra?

Vad tycker ni? Skriv gärna kommentarer!

Monday, September 10, 2012

Att bygga ett hus

Vi bygger ny anläggning i stallet. Det ska bli en kennelanläggning, en konferensdel, övernattningsrum för hågade och en fikadel där man kan äta goa muffins och dricka kaffe.
För övernattande blir det dusch, toa och köksdel så att man vara självförsörjande under sin träningshelg.
Det är roligt att bygga. Det känns rent praktiskt gott att bygga upp något - att skapa nytt.





Janne och jag delar tankarna hur vi vill att det ska bli i slutändan. Hoppas det blir som vi hoppats.


Valparna mår prima - trinda och nu med ögon och öron öppna för omvärlden! De äter ännu bara mammas mat såklart - runt fyra veckor gamla ska de få prova Skinners Puppy. Svåra att fota nu - fortfarande lite för vingliga!


Just nu tänker jag mycket på Irland. Det ska bli så gott att resa iväg i höst. Särskilt i höst. Det här året har tagit hårt på oss helt klart. Att få ta mina hundar och lämna ett tag blir perfekt. Önskar bara att Janne kunde vara med mig!

Sunday, September 02, 2012

Meadowlark Dipper

Grattis Anna-Lena och Dipper till tredjeplacering på Norska RM i dag! Fantastiskt fint presterat - igen!

Saturday, September 01, 2012

Siggefora i går!

Jag har varit iväg och dömt ett NKL prov i Östra avdelningen. Tack till Marie Ahlgren och Mette Franek i provledninen och tack till mina funktionärer! Vi hade en trevlig dag trots väder och otursamma ekipage.
SSRK Prov gäller ju nu för anmälningsystem till SSRK´s olika provformer. Bra tycker jag som tycker att förändrings och förbättringsarbete är av godo och att pappershantering hör till åttio-talet.
En riktigt synlig förändring är deltagarna. När systemet lottar har alla samma chans att komma med och vi fick därmed se en hel del ny ansikten i startfältet. Prisbilden blev också helt annorlunda dessvärre, men jag gissar att det är av övergående karaktär. Vi kanske kommer att se en försämring av statistiken på raserna ett tag men jag är övertygad att det kommer att rätta till sig när fler får provrutin.
Enda sättet att få provrutin och enda sättet att komma in i miljön är ju att starta på prov. En större bredd ger en bättre elit, alla vinner på det. Oron att inte få tag i funktionärer har ju hörts från en del avdelningar.
Jag tror att vi satt oss i problemet genom att acceptera systemet som bygger på "vad får jag för det?".
Får man inte tag i funktionärer får man ställa in  proven. Alla vill starta så jag tror i sig att det ger funktionärer över tid. Förr var det inga problem att få fatt i funktionärer, alla ville hjälpa till och lär sig mer.

Annars kan man motionera om att ändra reglerna för vem som har företräde till prov. I dag är det provledare, markägare och domare. Allt går ju att ändra i en förenings regelverk och bestämmelser. Det konstiga blir att ha en formulering i RoA och sen en helt annan "under bordet" tillämpning när det gäller lottning.

Jag är mer än positiv till SSRK Prov och är faktiskt lite förvånad (eller inte med tanke på förändringsångesten) över motståndet från en del håll. Att det blir lite problem första året systemet kör är inte konstigt, det hade hänt vilket år som än hade varit första året.
Hur som helst hade jag en trevlig dag i går - och inga sura miner syntes trots att priserna lös med sin frånvaro. Vi tog oss tid att hjälpa till att träna och råda förarna med det som brast för dagen i stället!

B-provsträningar rekommenderas att köra som kursform - det är ett superbra sätt att förbereda ekipagen för sina starter!




Nytt projekt

Vi bygger ny kennel-anläggning och övernattningsrum i vår ladugård. Tanken är fyra rum med två bäddar i varje, ett samlingsrum/konferensrum och en ny kennel-anläggning för tio hundar. Där kan vi ta emot inackorderingar och träningssugna ekipage. Hantverkare har börjat arbeta i stalldelen och jag ska försöka gå ner och fotografera så att man kan följa vad som händer! 
Det blir fint som snus kan jag lova!
Valpköparna är så duktiga att jag ibland inte hinner med att uppdatera. Jag har ju rest och flängt runt ett tag nu på allehanda uppdrag.

Coffee och Hege tog en etta i EKL och var den enda ettan på provet! Meadowlark Yr Wyddfa ( Bierspool Blackbill of Lakedowwn- Meadowlark Tombraider)!! Superflott!

Blue och Björn erhöll andrapris i EKL för sin insats! Grattis Björn! Blue är Paddys halvbror Kayteens at Meadowlark

Jennifer Hofsö startade Nia, Meadowlark Friends Forever ( Lakedown Tarw Du - Meadowlark Final Skip) i NKL och erhöll första pris direkt - Well done Jen!

Mia Härder med sin Gavin tog andra ÖKL ettan i går! Gavin heter Meadowlark Airril ( Fastlane Chuck of Buttsend - Meadowlark Natural Woman)

Meadowlark Ballyboy och Ballyrush är i semifinal i Norska mästerskapet i dag!

Meadowlark Dipper blev nionde bästa spårhund på Bruks-SM! Grattis Anna-Lena till det!

Vi är mycket stolta över er allihop - varmt grattis till er!