Followers

Thursday, August 23, 2012

Gömd i ett buskage

I går kväll stod vi blickstilla och väntade på duvor och gäss att komma in över fälten. Tar sitter gömd i ett buskage för att inte synas, Red likaså. Dom är knäpptysta och alldeles stilla. Inte en flämtning, inte en rörelse eller ett ljud.
Jag tänker på att man nog aldrig riktigt förstår vikten av en hund i balans vid jakt om man inte går ut och jagar själv. Att missa skottchansen för att hunden inte kan vara stilla och röjer oss där vi står. Stressen av att hunden inte är en osynlig deltagare utan en stressfaktor runt fötterna.
Driven fågel är inte vild fågel. De utsatta fåglarna är vana vid rörelse och utfodring och är mer eller mindre stationära vid foderplatsen.
Att stå i ett apporteringgäng under en sån jakt är något helt annat. Fåglarna är inte lika känsliga och reagerar inte alls som vild fågel.
Jag står med bössan gömd i ett buskage med min hund. Och så kommer gässen in.....

En härlig augustikväll med Janne och hundarna.

Monday, August 20, 2012

Duktiga valpköpare med duktiga hundar!

Anna-Lena och Dipper erövrade titeln Labradormästare i helgen som gick - Grattis till detta!
Vi hoppas på en flott bild där en uppgödd (!!) Dipper springer vänstervarv. Jag får inte ihop det där riktigt - utställningsfolket säger ju att hundarna INTE är feta - de har bara massa. Men om man kan få massan att öka med väldigt mycket mer mat - vad är massan då gjord av? Hmm :-))
GRATTIS till Dippers bravad och ännu mer till Anna-Lenas, att bli både Flatmästare och Labradormästare samma år vet jag inte om nån annan gjort förut! Och nästa helg ska Dipper på Bruks-SM! Lycka till med det!

Håkan Rosvall fick till det med härliga Flyer på första försöket i NKL och fick ettan!

Tywi och Olle Pedersen lämnade ÖKL bakom sig och tar nu klivet upp i EKL! Grattis till dettà!

Bilden är på Håkan och Flyer - hoppas få nya fina bilder på Dipper och Tywi!
Flyer som litet glin och nu som stor kille!

Monday, August 13, 2012

Grattis igen Meadowlark Ballyconeelly och Annika Hecktor!

1 HP NKL

Barnsligt stolta är vi över duktiga valpköpare och fina hundar!
Connie är efter vår Fionn, Ballylaffin Bailey of Rockenhart och Batmoor´s Leadhills Ale. En kull med synnerligen självklara och naturliga beteenden. Jag är väldigt glad att jag fick köpa hem Fionn av mr John Hartigan i Adare!

Tuesday, August 07, 2012

Duktiga valpköpare - GRATTIS!!

Katarina Eriksson med Meadowlark Ballykinley startade på Hunneberg i NKL och tog en säker etta. Det visste vi - för maken till duktigt ekipage får man leta efter.
Åsa Rudolfsson tog 1 NKL på samma prov med Viarps Breeze - Grattis till det - så himla bra jobbat!
Tina Örnjäger fick en tvåa och en trea i helgen i EKL med Focus. Han ska ha sista ettan för B-provstitln men två slarviga avlämningar gör ingen B-champion, och på söndagen var han helt enkelt olydig. ja, ja, dessa djur! Nya tag - snart sitter det!

GRATTIS Kristina Råberg med Searover Flying Noble som fick sista ettan i EKL! Valle och Kristina har vi sett så ofta under åren att dom nästan känns som inom familjen :-)

Thursday, August 02, 2012

Pip och gnäll igen

Pip och gnäll är ett aldrig upphörande ämne i kursverksamheten. Varför piper hundar? Varför piper bara en del hundar? Är det ärftligt? Vart kommer det i från?

Det jag skriver här handlar om min ras - jaktavlad labrador.Det är det jag tycker jag kan uttala mig om.
Till 95 % är det ett hanteringsfel - en relationsproblematik mellan förare och hund.
I stället för att bygga på relationen från grunden under det första året gör man helt andra saker.
Allting när det gäller träningen av apportör börjar och slutar med relationen. Fotgående är en relation - inte en exakt placering vid ett ben. Fotgående är att följa sin idol - vart den än går. Trygg i förvissningen att om jag bara går hos husse/matte så är allt tryggt och lugnt. Här är gott att vara. INTE "här finns det godis att få för det har hon i fickan" eller "snart rycker hon i halsen eller slår mig med kopplet". Här är gott att vara. Fotgående är en avslappnad och rofylld förflyttning - en stand-by position, ett självklart val av placering i ett team - nära varandra.
Stoppsignal är en reaktion på en relation - inte en väntan på en boll. Man reagerar blixtsnabbt men med lugn blick och svans - vad vill du?
Man kan gå aldrig så mycket fot med en hund - men om attityd och kontakt bygger på fel saker skadar det mer hjälper.
Kommer ni ihåg Alfred och Emil? Lugnet - tilliten. I Astrids saga släpade Lille Emil den dödssjuke Alfred till doktorn i Mariannelund i snöstorm - så liten har var. Han gjorde allt för Alfred. Inte för att han tvingades. Heller inte för en köttbulle. För att de hade en relation som betydde allt för Emil, en relation som man kan gå genom eld, vatten och snöstorm för.

Bygg in lugn och trygghet i den unga hunden. Skapa inte förväntan och stress med ideliga övningar och gruppträningar och apporter och passivitetsträning och gud vet allt.
Om en hund är trygg och i balans finns inget skäl att ljuda. Om en hund är van vid väntan utan förväntan finns inget skäl att ljuda. Om en hund får lära sig steg för steg i lugn och ro utan stress och högljudd miljö finns ingen anledning till oro. Om en hund får lära sig att respektera samarbetet med sin ägare och får respekt tillbaka finns inget skäl till konflikt, som bygger oro som bygger stress som slutar i ljud.

Stressa inte fram - bygg sten för sten i grunden som ska hålla hundens hela liv. Pip och gnäll kommer nånstans i från - helt sant - från felaktig hantering och grundträning i de allra flesta fallen.

Det finns inga hemliga övningar. Det finns inget hemligt knep som gör att våra hundar här hemma är tysta. Ingen kod - ingen gen att förlita sig till eller skylla på.
Första året är viktigt - det är viktigt att göra rätt saker med sin unga hund.
Och viktigare än något annat är att sätta relationen på plats för resten av det gemensamma livet. Fostran med trygghet, lugn, tydlighet och bekräftelse leder till den där känslan jag pratar om ni vet, Du och jag Emil, tror jag det...



Wednesday, August 01, 2012

Berth och Puma, GRATTIS!!!

Ett stort GRATTIS till Berth och Puma som i dag tog andra efterlängtade ettan i ÖKL!
Nu väntar elitklass både på A och B-prov.
På A-prov har Puma redan erövrat pris!

SEVCH Meadowlark Final Runner äg Berth Nilsson Bollebygd