Followers

Wednesday, December 28, 2011

God natt

Just kommit från pampig invigning för handlers för The Irish Retriever Championship 2011. Händer detta verkligen?
Fått armbandet med nr 12 och program ( JA Katarina, köpte ett till Dig!)
och all nödvändig information. Balnacora är känt för sina fasaner i höjd och mängd och driverna blir tuffa sägs det.

Jag och Will sover på saken!

Tuesday, December 27, 2011

På resa igen..

På julaftons kväll körde vi , Janne, jag och hundarna. Vi har Red och Will med oss på vår färd.
Championshipet känns fortfarande lite vlägset, som om det gäller någon annan än mig och Will.
Men jag ser fram emot det enormt, det skall bli en otrolig upplevelse även om den skulle bli kort :-)

Första anhalt blev sen juldagseftermiddag i Crosshands och the Travel Lodge, motell typ billigt. Rent och snyggt och med skön säng, det är allt som behövs. Annandagen, boxing day, mötte vi upp med Roger Phillips på bensinstationen vid Tesco i Carmarthen. Roger hade ordnat så att vi fick genrepa på fasaner på Slebech Park. Jag har apporterat där förut ett par gånger tillsammans med Roger, väldigt fina drev och härliga marker! Red och Will skötte sig fint även om Will mest fick sitta still som genrep för Mästerskapet.Vi var inbjudna som gäster av Roger´s gode vän Ross och hans skyttesyndikat och blev därför bjudna på frukost, lunch och middag inne på slottet. Tack Roger för att Du alltid fixar och ordnar fina dagar och upplevelser när vi är i Wales!

Vi bodde på Slebech Park Hotel, på slottet där vi apporterade. Vi blev incheckade i bröllopssviten, och nu talar vi De Lux! Slebech Park specialicerar sig på gäster med helikopter :-) och ordnar mycket bröllop. Det ligger fantastiskt vackert med flod och ebb utanför borgens fönster.
Vi njöt för fulla drag i den lyxiga miljön, Janne badade i det fina badkaret och jag softade i sängen och tittade på Anne Hathaway´s tappning av Jane Austen.
I morse åt vi underbar frukost innan vi tog en tvåtimmars promenad i markerna med hundarna. Sedan började vi rulla mot Fishguard och färjelägret. Nu sitter vi på Stenas färja mot Rosslare. Från Rosslare har vi 45 minuters körning till kvällens övernattning i Meeting of the Waters.

I morgon eftermiddag checkar vi in på Ambersprings hotell! Äventyret har börjat!

Friday, December 23, 2011

En riktigt riktigt God Jul

Vi vill önska Er alla en stämningsfull och fridfull jul och ett Gott Nytt År! Tänk gott om varandra och gör gott för varandra!

Janne och Birgitta


Tuesday, December 20, 2011

Tywi tjock och trind!

Tywi växer och frodas och Kathy rapporterar nu att de känner fosterrörelser.
Tywi kommer att valpa hemma hos Kathy och Olle eftersom vi inte är i Sverige
när tiden är inne.
Valpar och Tywi kommer att komma till Björkåsen under största omsorg och när de är
redo för resa.

Jag förbereder Will så gott jag kan för sin start på Irländska Mästerskapet. Det känns overkligt att vi bara om några dagar ger oss av - på resa igen!

Vi ska stanna till i Wales på vägen för att träffa Roger Phillips - ett och annat ord på vägen får jag säkert och förhoppningsvis en lyckospark! Roger är den ständige coachen i vårt liv!

Puma skall ögonlysas när Berth lyckas få en tid - och sedan väntar vi på löp även där, det beräknas bli löptid under januari!

Monday, December 19, 2011

Tuesday, December 13, 2011

Fortsättning på jakthund-sporthund

Ja nog väcker det tankar detta med jakthund-sporthund!



Och visst kan hunden rekrytera nya unga jägare in i jakt och viltvården! Man börjar med hunden, intresset för jakten vaknar och på den vägen är det..

Men jag blir bekymrad när det resulterar i diskussioner som säger att vi inte ska föda upp hundar som är "för mycket" och att alla hundar ska vara så lagom så att alla kan ha en labbe.Men ska alla verkligen ha en klassisk labrador?


Och vad är förresten "för mycket hund"?

För jakten vet vi vad som krävs, det krävs en stark orädd hund som varken skyr vassar, taggar eller kalla vatten. Som inte ger sig, som kan sortera intrycken och fokusera på att finna skadat vilt

som gått undan. Som klarar många dagars jakt i veckan under säsongen.

Jag vill ha mycket hund, starka, tåliga jakthundar med utpräglad viltfinnarförmåga och stor naturlighet. Det kan inte bli för mycket av det!

Men jag tror ibland att man med "för mycket hund" pratar om något man skapat själv - dvs förväntan som slagit över i stress och felbeteenden som gnäll, oro och explosivt rusande.


Kanske också låg stresströskel hos hunden - dåliga nerver som jag lite slarvigt kallar det.

Men låg stresströskel och taskiga nerver har ingenting med jaktlust att göra - starka hundar är inte lika med stressiga hundar.

Och hur mycket av stressbeteenden skapar föraren hos hunden genom hundsportande och allaktivitet? Eller bara genom att apportera för mycket, träna för mycket på fel saker med start från valpålder?

Vad tror ni? Vad tycker ni?

Thursday, December 08, 2011

Jakthund - sporthund

Jag tycker mig se ett ökat intresse från icke-jägare när det gäller klassisk labrador. Man vill ha en "jaktlabrador" till bruks, räddning, lydnad ,agility och allmänt aktivt utomhusliv bl a.
Rasen är godmodig och lättlärd med stor jaktlust och attraherar många aktiva hundsportare.
Jag är inte odelat positiv till den utvecklingen eftersom jag är rädd för hur det påverkar våra hundar i förlängningen. Att hundarna skall avlas till att passa alla aktiva hundsportare och hamna i allaktivitetsträsket. Att vi ska göra avkall på viktiga arbetsegenskaper till förmån för att passa bättre för "alla".

Det är lätt att dra upp en jaktlabbe i varv och det är lätt att uppskatta egenskaper som egentligen inte är önskvärda för jakthunden labrador.
Jaktlusten hos en labbe skall vara balanserad med en stor nervstabilitet och kyla. Man ska inte bränna energi på ingenting utan lägga all energi riktat på uppgiften att finna vilt.

Vi föder upp jakthundar till jägare och jakthundsintresserade.
Hundarnas spetskompetens behöver få komma till sin rätt, deras egenskaper ska komma till nytta för det ändamål de var avsedda för.

Vårt avelsmål är jakthundar till jägare och jakthundsintresserade.
Labradoren ska vara en godmodig och social jakthund med viltfinnarförmåga som första arbetsprioritet. Den ska vara orädd och stark i eländig terräng, finna viltet med näsan och hjärnan och inte med benen.

Får då bara jägare äga jakthundar? I den bästa av världar skulle alla våra jakthundar användas till jakt - men så är det inte.
Långt i från alla klassiska labbar arbetar på jakter regelbundet.
Men visst är det väl något att sträva mot?

Thursday, December 01, 2011

Torsdag 1 December

Jag som inte längtar efter snö trivs ypperligt i de snöfria markerna så länge det nu varar.Dagarna har varit späckade sedan jag kom hem, pappersarbetet har ju legat och väntat i en växande hög medan jag varit borta. Hampuz och Anna har flyttat nästgårds, trevligt tycker vi! De har ju en Fionn-avkomma och en valp efter Teal och Tahto så det är trevligt att se dem lite oftare och på närmre håll.

Nytillskottet Ralph hämtar sig så sakteliga efter sin olycka. Han blir piggare och piggare för var dag som går! Han är en fantastiskt fin hund - och jag ser fram emot att använda honom i avel här hemma.

I dag har jag arbetat inne mesta tiden och faktiskt nådde jag botten på pappershögarna under eftermiddagen. Hann precis ut med Paddy, Tar och Will för lite basic training och lååånga linjer( Paddy) och lite kluriga trickiga linjer för Will och Tar ( trång gata, inte tappa hunden).

Kurser har jag lagt ut nedan, se tidigare inlägg!

Dirigeringstrippeln är full - det kan vara lönt att sätta upp sig på reservplats!

A-provsträningarna har fyra platser kvar per gång så har du tänkt anmäla är det bråttom!

Unghundsträningarna har också fått anmälningar redan - kul med så stort intresse.

Åtta gånger återkommer - ny annons om det kommer i nästa vecka!